Category gifvrij

Afgelopen dinsdag is er door Nederland  samen met een aantal scandinavische landen bij de Europese Chemicaliën Autoriteit (ECHA) een voorstel ingediend voor een verbod op de productie, het gebruik, de verkoop en de import van ruim tienduizend chemische (gif)stoffen in de Europese Unie.

PFAS wordt bijv. veel aangetroffen in (giftige) vlooienbandjes voor honden en katten, en dus ook in pesticiden t.b.v. ongediertebestrijding en gewasbescherming.

Nederland wil EU verbod

Zoals al vaker aangetoond kunnen (giftige) vlooienbandjes en vlooiendruppels voor honden en katten leiden tot ernstige gezondheidsschade bij zowel baasjes als huisdieren.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat vindt het nu echt hoog tijd voor een totaal verbod op PFAS omdat deze giftige stoffen zelfs ongemerkt in ons lichaam worden gevonden.

Ook de voormalige baas van het Amerikaanse ‘Department of Health and Human Services’ gaf eerder al aan dat de chemicaliën in vlooienbandjes een groot gezondheidsrisico voor de baasjes van de huisdieren vormen.

“Het zijn geen goede chemicaliën en ze blijven langdurig in ons lichaam aanwezig”

chemical, costume, protection-1636375.jpg
Seresto en Frontline

2 van de meest in het oog springende voorbeelden van vlooienbandjes voor honden en katten met een veel te hoog PFAS gehalte zijn bijvoorbeeld de Seresto en de Frontline vlooienband.

Ondanks het feit dat al geruime tijd bekend is dat deze 2 vlooien- en tekenbanden voor huisdieren een veel te hoog PFAS gehalte bevatten, zijn ze nog steeds volop te koop in dierenwinkels, in webshops, op bol.com en zelfs bij dierenartsen. Let dus goed op, en informeer jezelf goed voordat je een vlooienband of vlooiendruppels koopt, ook online.

Reeds in 2020 toonde de American Chemical Society aan dat het PFAS gehalte in (de uitwerpselen) honden en katten in New York op een dusdanig hoog niveau lag dat er ernstige reden tot zorg was, niet alleen voor de huisdieren zelf, maar mogelijk ook voor hun baasjes!

Het lijkt erop dat grote producten van vlooienbandjes en vlooiendruppels er weinig van geleerd hebben…

PFAS kan leiden tot leverschade, geboorte problemen en kanker

Bronnen: Investigate midwest, Peer.org, EPA, Sciencedaily, American Chemical Society, European Chemicals Agency
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top