Must read: schokkend!

De volgende informatie kan mogelijk als zeer schokkend worden ervaren, vooral door baasjes die hun huisdier jarenlang vlooien middelen als Seresto, Frontline, Advantage, Bolfo, Bravecto of Beaphar hebben toegediend.

Beetje bij beetje beginnen TV programma’s, magazines, blogs en politici eindelijk in te zien wat wetenschappelijk studies al jarenlang aantonen:

Traditionele vlooienmiddelen voor huisdieren zitten vol schadelijke, giftige, pesticiden!​

Bewustwording

Mede door onze inzet beginnen ook steeds meer baasjes in te zien dat zo (onbewust) zichzelf, hun gezin, hun dieren en de natuur aan het vergiftigen zijn.

Ondanks dat worden deze zeer schadelijke vlooien druppels en -bandjes nog steeds volop gebruikt, gekocht en zelfs voorgeschreven door dierenartsen in Nederland en België. 

Gelukkig wordt de roep om in te grijpen, en deze gevaarlijke vlooien middelen per direct te verbieden, vanwege de grote giftigheid, zowel in binnen- als buitenland steeds luider.

Hieronder vind je een aantal van de meest gebruikte druppels en bandjes met daarbij een beschrijving van de giftige (verboden)pesticiden.

Imidacloprid en Flumethrine

Seresto is de populairste vlooienband in Nederland en België. De producent van deze vlooienbanden is één van de grootste chemiebedrijven ter wereld: Bayer. Deze multinational is o.a. bekend van het inmiddels verboden onkruid bestrijdingsmiddel Roundup via hun dochter maatschappij Monsanto (ja, die ja). De in Seresto gebruikte werkzame bestanddelen zijn in de gehele Europese Unie verboden om te gebruiken vanwege de grote schade die ze aanbrengen aan het milieu en aan (huis)dieren. Afschuwelijke voorbeelden hiervan zijn de sterfte van miljarden bijen (Bron)vlinders (Bron)vogels en vissen (Bron).

Een bekend Amerikaans nieuws bulletin onthulde onlangs een onderzoek waaruit bleek dat Seresto vlooienbanden verantwoordelijk zijn voor de dood van meer dan 1.700 honden en katten, en ook nog eens voor 75.000 gerelateerde ernstige gezondheidsklachten bij deze huisdieren en hun baasjes.

Na publicatie van dit onderzoek door een ander gerespecteerd weekblad, Business Insider, heeft het Amerikaanse congres een onderzoekscommissie ingesteld en Bayer opgeroepen om de Seresto halsbanden per direct uit de handel te halen. Bron: Business Insider

butterfly, large fritillary, color

Fipronil

Frontline is één van de meest populaire vlooiendruppels in Nederland en België. Het voornaamste bestanddeel hierin is het levensgevaarlijke Fipronil, bekend van de ‘Fipronil affaire’ uit 2017 waarbij miljoenen kippen vermoord moesten worden, en honderden pluimvee bedrijven op slot gingen. De twee mannen die deze zeer giftige (verboden) pesticide in omloop brachten zijn inmiddels tot lange gevangenisstraffen veroordeeld. Bron: De Volkskrant

Fipronil is steng verboden vanwege de extreme giftigheid en schade voor het milieu. Daarnaast is Fipronil ook voor de eigenaren van huisdieren zelf zeer gevaarlijk en kan het zelfs in minuscule hoeveelheden kanker veroorzaken, de hormoonhuishouding verstoren en zenuwschade aanrichten. 

Bij een onderzoek onder huisdieren bezitters werd in het DNA van een substantieel deel van de onderzochte volwassenen een verontrustend grote hoeveelheid Fipronil aangetroffen, die de toegestane hoeveelheid en overheidsnormen met vele duizenden procenten bleek te overschrijden! Bron: Trouw.

Imidacloprid

Advantage is één van de meest verkochte vlooiendruppels in Nederland en België voor honden en katten. Het wordt weliswaar onder een andere naam op de markt gebracht dan Seresto, maar het is niet geheel verassend ook onderdeel van chemicaliën multinational Bayer/ Monsanto.

Het werkzame bestanddeel van Advantage is verboden voor ieder gebruik in de EU behalve voor gebruik in vlooienmiddelen voor huisdieren😲😡.

Imidacloprid is niet alleen verantwoordelijk voor o.a. het uitsterven van grote bijenfamilies en vlinder populaties maar ook voor de sterfte van miljarden insecten, vogeltjes en vissen. Bron: the Guardian

Dit extreem schadelijke middel verspreidt zich razendsnel door ons hele ecosysteem en vergroot volgens Canadese onderzoeken bij volwassenen de kans op Parkinson en Alzheimer. Bron: Mens en Gezondheid 

 

Fipronil en Diazinon

Beaphar heeft een uitgebreid assortiment aan vlooienbadjes en vlooiendruppels. In veel van deze producten zit Diazinon en/of Fipronil.

Diazinon is zeer giftig en hier zijn al vele katten overleden of verlamd geraakt. Diazinon is extreem giftig en dodelijk voor vogels en vissen die (indirect) in aanraking komen met Diazinon, zelfs in minimale hoeveelheden.

Diazinon kan de werking van het zenuwstelsel verstoren met als gevolg schuimbekken, stuiptrekkingen en verzwakte ademhaling (lijkend op epileptische aanvallen).

Vanwege de grote giftigheid is Diazinon al jarenlang verboden om te gebruiken als gewasbeschermingsmiddel, maar gek genoeg is het gebruik in vlooienbandjes in Nederland gewoon toegestaan. 

In Frankrijk, waar ze hierin voor lopen op de BeNeLux, is deze giftige pesticide in vlooienbandjes en -druppels WEL verboden vanwege het grote gevaar dat kinderen lopen bij blootstelling aan Diazinon. Bron: Knack

Recente publicaties in Nederlandse kwaliteitskranten tonen aan dat bij huisdier eigenaren in sommige gevallen dermate grote hoeveelheden Fipronil in hun lichaam werd aangetroffen dat deze hoeveelheden  geclassificeerd dienden te worden als ‘chemisch afval’Bron: Trouw